Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Sebastian Popescu: Am votat pentru România, pentru că mie chiar îmi pasă cine conduce această ţară în următorii cinci ani

Preşedintele Partidului Noua Românie (PNR), Sebastian Popescu, candidat în alegerile prezidenţiale, a afirmat că a votat, duminică, „pentru România” şi i-a îndemnat pe alegători să se prezinte la urne.

„Am votat pentru mine, pentru tine, pentru toţi românii, pentru România, pentru că mie chiar îmi pasă cine conduce această ţară în următorii cinci ani. Dacă şi ţie îţi pasă, ieşi din casă şi votează”, a scris Sebastian Popescu pe Facebook, după ce a votat la Centrul de Resurse pentru Învăţământul din Construcţii.

Robert Negoiţă: Am votat pentru un preşedinte responsabil, care să ducă ţara într-o direcţie corectă

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că a votat pentru un preşedinte responsabil, care să ducă ţara într-o direcţie corectă.

„Am votat pentru o persoană care – consider eu – că poate să mă reprezinte cel mai bine, un preşedinte pentru toţi, nu doar pentru unii, pentru cei mulţi şi un preşedinte responsabil, care să aibă grijă să ducă ţara într-o direcţie corectă”, a spus Robert Negoiţă într-un mesaj video publicat pe Facebook, duminică, la ieşirea de la urne.

El i-a îndrumat pe cetăţeni să iasă la vot.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

MAI: Candidați sancționați pentru propagandă electorală

306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale au fost semnalate pe parcursul nopţii, dintre care 33 nu s-au confirmat, iar alte 87 urmează să fie verificate, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

„Efectivele MAI au întocmit trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni. De asemenea, angajaţii MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei şi 110 avertismente pentru contravenţii referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a spus Dajbog.

Ea a precizat că pe parcursul nopţii nu au fost înregistrate incidente cât timp cele 18.968 de secţii de vot organizate la nivel naţional s-au aflat sub protecţia efectivelor MAI, iar în această dimineaţă, toate secţiile au fost predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte.

Aproximativ 70% din sancţiunile aplicate au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancţionate se numără reprezentanţi şi simpatizanţi ai mai multor formaţiuni politice, dar şi candidaţi.

„Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare, considerate spaţiu public, poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei”, a mai declarat Dajbog.

Despre radiostill

Verificati de asemenea

Călin Georgescu nu se lasă intimidat! Declarația: „Lucrurile nu vor rămâne…”

Hotărârea CCR nu este contestabilă, în schimb, orice hotărâre a BEC sau AEP poate fi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *