Exit Poll ora 16:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1 pe surse! Bătălie colosală între Simion şi Lasconi! Rezultate contradictorii în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA

Exit Poll, ora 15.00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Începe numărătoarea inversă până la momentul în care vom afla cine sunt cei doi candidați la funcția supremă în stat care vor ajunge în turul 2 de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Exit Poll, ora 16:00. Rezultate surprinzătoare în lupta pentru locul doi

Potrivit cifrelor unui exit poll, valabile pentru ora 12.00, pe locul doi s-ar afla liderul PNL, Nicolae Ciucă. Lupta este însă strânsă, candidatul liberal fiind urmat la scurtă distanță de George Simion, președintele AUR depășind-o cu un procent pe Elena Lasconi. Publicat acestui exit-poll, publicat pe surse de către Newsweek.ro, pe poziția a cincea s-ar afla candidatul independent Călin Georgescu, care ar confirma astfel creșterea din ultimele sondaje.

Acestea sunt rezultatele exit poll-ului publicat de cei de la Newsweek:

  1. Marcel Ciolacu 28%
  2. Nicolae Ciucă 16%
  3. George Simion 15%
  4. Elena Lasconi 14%
  5. Călin Georgescu 9%
  6. Mircea Geoană 6%
  7. Cristian Diaconescu 4%

Aceste rezultate par să fie colaborate de cifrele celor de la Avangarde. Surse din cadrul institutului de sondare au precizat că, până la ora 12.00, dinamica votului pentru locul doi încuraja „candidatul cu un partid puternic în spate”.

„Cel puțin până la ora 12:00, pentru că încă nu am cules valul doi de prânz, dinamica votului ne subliniază forța și importanța candidaților care provin din partidele politice tradiționale și cu vechime ale României. Cu alte cuvinte, scoruri bune înregistrează acei candidați care au în spate organizații politice foarte bine structurate la nivel teritorial”, au declarat surse din cadrul Avangarde, pentru cei de la Hotnews.

Mai mult, aceleași surse subliniază că pot exista surprize mari în ceea ce privește candidatul de pe locul doi, vorbind de rezultatul bun pe care-l înregistrează un candidat cu o prezență puternică în social-media, o referință indirectă poate la rezultatul surprinzător al lui Călin Georgescu. De asemenea, aceleași surse au precizat că se înregistrează surprize față de sondajele pre-electorale.

„Există însă și surprize, derivate din votul pe care unii candidați mai puțin previzibili până acum câteva săptămâni le vor obține din propaganda și campania electorală făcută în social media. Nu putem să vă dăm nume, dar e posibil ca diseară să înregistrăm o foarte mare surpriză, cel puțin la unul dintre cei doi candidați care se vor califica în turul II al alegerilor prezidențiale.

Suntem în plină dinamică de culegere a datelor, votul este extrem de fluid, totodată este extrem de strâns între cel puțin trei candidați care astăzi se bat aproape cot la cot pentru poziția a doua. Doar o mică parte din sondajele preelectorale confirmă ierarhia pe care noi o înregistrăm acum la nivel de exit-poll”, mai arată sursa citată.

Exit Poll, ora 15:00. Luptă strânsă între George Simion şi Elena Lasconi

Conform rezultatelor neoficiale de la partide, Marcel Ciolacu domină primul tur de scrutin şi este aproape sigur de prezenţa în turul doi, pentru cealaltă poziţie care duce în finala de pe 8 decembrie lupta dându-se între George Simion şi Elena Lasconi.

Diferenţa dintre liderul AUR şi preşedintele USR este foarte mică, iar în spatele acestora, la doar trei procente, se află candidatul independent Călin Georgescu, potrivit rezultatelor neoficiale de la partide, preluate de Pro TV. Călin Georgescu ar fi obţinut astfel mai multe voturi decât personalităţi precum Nicolae Ciucă sau Mircea Geoană.

Printre românii din diaspora, cei mai mulți votează cu George Simion și Călin Georgescu, acesta din urmă luând destul de mult din electoratul AUR, de unde şi procentul surprinzător de mare cu care este creditat.

Exit Poll, ora 14:15. Distanţa între primii trei condidaţi s-a micşorat faţă de ora 12:00

Cele patru exit-poll-uri din ziua alegerilor prezidenţiale au fost actualizate şi, comparativ cu situaţia de la ora 12.00 se remarcă o reducere a diferenţei dintre primii doi clasaţi, de la 6% la 4%. De asemenea, diferenţa dintre George Simion şi Elena Lasconi s-a micşorat de la cinci la patru procente, faţă de datele publicate la ora 12.00.

Iată cum arată rezultatele centralizate de către partidele politice şi făcute publice de stiripesurse.ro:

Marcel Ciolacu – 25%
George Simion – 21%
Elena Lasconi – 17%
Nicolae Ciucă – 16%
Călin Georgescu – 6%
Mircea Geoană – 5%
Cristian Diaconescu – 3%
Kelemen Hunor – 4%
Ludovic Orban – 2%
Cristian Terheș – 1%

Exit Poll, ora 14:00. “Bătălia este foarte mare între locurile 2, 3, 4 și 5”

Antena 3 CNN a realizat proproia cercetare sociologică legată de modul cum au votat românii. “Mi se pare foarte important să spun că în acest moment sunt surprize majore la vot”, este concluzia lui Mihai Gâdea.

Realizatorul emisiunii “Sinteza zilei” a dat şi câteva exemple care s-au desprins după primele şase ore de votare. Se remarcă în primul rând discrepanţa rural/urban, dar şi faptul că cei cu studii superioare s-au prezentat în număr mai mare la vot, deşi până acum preferau partea a doua a zilei ca să meargă la urne. În plus, bătălia pentru doi pare mult mai strânsă decât se prefigura.

“Surprizele vin din modul în care au votat foarte mulți din mediul urban. Au votat foarte mulți români cu studii superioare. În acest moment, din datele pe care noi le avem, sunt răsturnări de situații. S-a vorbit în ultimele săptămâni despre faptul că va fi o bătălie foarte mare pentru a intra în finală între locurile 2, 3 și 4.

Ceea ce pot să vă spun la această oră este că bătălia este foarte mare între locurile 2, 3, 4 și 5. Aici este una dintre marile surprize. Scorurile sunt extrem de strânse”, a spus Mihai Gâdea.

Exit Poll, ora 12:00. Primele date din sondajele exit-poll, cum arată bătălia pentru locul 2

Potrivit unor surse din zona partidelor politice, pe baza datelor centralizate şi publicate de stiripesurse.ro, românii şi-au împărţit astfel voturile până la ora 12.00:

Marcel Ciolacu – 26%
George Simion – 20%
Elena Lasconi – 15%
Nicolae Ciucă – 15%
Mircea Geoană – 6%
Cristian Diaconescu – 5%
Kelemen Hunor – 4%
Călin Georgescu – 4%
Ludovic Orban – 3%
Cristian Terheș – 2%

Exit Poll, ora 11:00. Cine sunt patronii celor 4 institute de sondare

Primele informații privind rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, vor fi transmise după închiderea secțiilor de votare, la ora 21:00. Rezultatele exit-poll-urilor vor fi făcute publice, la ora menționată, de institutele de sondare acreditate de BEC.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE, una dintre aceste companii, aparține sociologului Marius Pieleanu. De altfel, Marius Pieleanu deține 20% din CIRA, iar 80% din firmă aparține sociologului Vladimir Ionaș.

Firma de sondare CURS aparține fostului jurnalist Iosif Buble, care și-a desfășurat activitatea la Antena 3. Deși s-a ocupat de sondaje în cadrul mai multor tipuri de alegeri, din ultimii 25 de ani, Europa Liberă notează că multe dintre estimări au fost departe de rezultatele finale.

În urmă cu doar câteva zile, Biroul Electoral Central a acreditat un nou institut de sondare pentru a face sondaje la ieșirea cetățenilor din secțiile de votare. Vorbim de ARA Public Opinion SRL. Acționarii sunt Laurențiu Andrei Vasile, cu 85%, dar și compania Lincoln Strategy Group LCC, cu sediul în SUA, care deține 15%.

Prezența la vot, la ora 11:00, a trecut de 10 la sută, la nivelul întregii țări. Conform directorului general al INSCOP, Remus Ştefureac, la ora 10:00 se înregistra o prezență la vot mai mică față de alegerile locale și europarlamentare din iunie.

Exit Poll, ora 09.05. Casele de sondare acreditate de BEC

Biroul Electoral Central a anunţat că a acreditat pentru alegerile prezidențiale patru case de sondare în vederea realizării de exit-poll-uri, atât la primul tur de scrutin, duminică, 24 noiembrie, cât și la turul doi, din 8 decembrie.

Casele acreditate sunt Centrul de Sociaologie Urbană și Regională (CURS), Grupul de Studii  Socio-Comportamentale AVANGARDE, The Center for International Reserch and Analyses și ARA Public Opinion SRL.

“Accesul operatorilor de sondare se face pe baza acreditării Biroului Electoral Central în sediile unde sunt organizate și funcționează secțiile de votare. De asemenea, au acces în curțile acestor imobile și la intrările din aceste curți, în perimetrul secțiilor de votare, pe străzi și în piețe publice, la o distanță de până 500 de metri”, se arată într-un comuni cat al BEC.

Exit Poll, ora 08.10, alegeri prezidențiale 2024, turul 1

Este puțin probabil ca viitorul președinte al României să fie ales în primul tur, având în vedere competiția prezidențială strânsă. Turul 2 nu va mai avea loc dacă unul dintre candidați va obține peste 50% din voturi la alegerile din 24 noiembrie 2024.

În acest an, rezultatele exit-poll-urilor pentru alegerile prezidențiale vor fi transmise de trei institute de sondare acreditate de Biroul Electoral Central (BEC). Este vorba despre CURS, AVANGARDE și CIRA. Acestea vor oferi primele date cu privire la rezultatul procesului electoral de astăzi.

Cei care reprezintă institutele de sondare vor fi prezenți în zona secțiilor de votare. Mai exact, reprezentanților CURS, AVANGARDE și CIRA li se va permite accesul în interiorul unităților de învățământ unde sunt amplasate secțiile de votare.

Ei se vor afla și în curțile școlilor, liceelor, pe străzi și în piețe, până la o distanță de 500 de metri. Este important de precizat că nu vor putea intra în clasele unităților școlare unde se găsesc secțiile de votare.

Această măsură are scopul de a preveni posibile interveniri în procesul de desfășurare al alegerilor. În plus, legea nu permite tulburarea liniștii și ordinii publice.

Exit Poll, ora 08.10, București, alegeri prezidențiale 2024, turul 1

Primele exit-poll-uri vor fi prezentate la ora 21:00, imediat după închiderea urnelor. FANATIK va transmite rezultatele acestora, după ce vor fi făcute publice de reprezentanții institutelor de sondare.

Operatorii CURS, AVANGARDE și CIRA se vor afla și la secțiile de votare din București. Chestionarele vor fi efectuate față în față imediat ce alegătorii vor ieși de la urne.

Prin această metodă, voturile pot fi evaluate și vor fi făcute estimări privind rezultatul scrutinului. Totuși, sondajele nu pot dezvălui cu exactitate cine vor fi candidații care vor intra în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Există o marjă de eroare care poate schimba rezultatul inițial. O astfel de situație a avut loc în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009. Deși exit-pollurile îl dădeau câștigător pe Mircea Geoană, după numărarea voturilor, cel care a devenit președinte a fost Traian Băsescu.

Exit Poll, ora 08.10, diaspora, alegeri prezidențiale 2024, turul 1

Rămâne de văzut cum va vota diaspora, potrivit exit-poll-urilor. Amintim că românii plecați în afara granițelor au avut la dispoziție trei zile pentru a-și exprima votul: vineri (între orele 12:00 – 21:00), sâmbătă și duminică (între orele 07:00 – 21:00).

Totodată, la alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii români din diaspora au putut să voteze prin corespondență. În ceea ce privește numărul secțiilor de votare, în acest an au fost amplasate 950 de secții în diaspora.

La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, în afara granițelor au fost organizate 915 de secții de votare. Acum, numărul a fost suplimentat cu 35 de secții. Sunt așteptați la urne toți cetățenii români aflați în străinătate, care au drept de vot. Ei vor prezenta un act de identitate valabil, emis de autoritățile din România.

Amintim că în cursa electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 sunt înscriși 14 candidați. Ordinea acestora pe buletinul de vot poate fi văzută AICI.

Nu uitați și de faptul că informat.ro îți oferă prezența la vot în timp real. Aceștia au gândit o aplicație simplu de navigat accesibilă prin website și una de pe mobil. Datele sunt preluate de la STS, sursa oficială care măsoară în timp real prezența la vot.

Despre radiostill

Verificati de asemenea

Călin Georgescu nu se lasă intimidat! Declarația: „Lucrurile nu vor rămâne…”

Hotărârea CCR nu este contestabilă, în schimb, orice hotărâre a BEC sau AEP poate fi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *